google mf

21 april: Mobiel vriendelijke D-day?

Wie een website heeft, volgt vaak de voortgang op Google Webmaster Tools. Google informeert via dit medium eigenaren van websites over problemen en aan te brengen verbeteringen in de site. Een nuttiige tool dus.

Medio maart is Google begonnen met het uitsturen van mailtjes over domeinen die niet responsive of mobielvriendelijk zijn. Meestal wat oudere sites, die dus niet anders reageren wanneer ze bekeken worden met een tablet of mobiele telefoon. En dat is niet de bedoeling. Wie met een mobiele telefoon op een website terecht komt die niet mobiel vriendelijk is, komt duimen te kort, uitzoomen… inzoomen…weer uitzoomen, moeite met de menuknoppen etc…

 

Mobiele weergave steeds belangrijker

Misschien bekijkt u deze pagina via een desktop pc, maar meer waarschijnlijk via een tablet of mobiele telefoon. Want dat doen steeds meer mensen. En ze doen dat ook steeds vaker. Op de meeste websites is het nu al zo dat er meer mensen via een mobiel apparaat een bezoek brengen, dan via een desktop PC of laptop. En deze (aard)verschuiving zet door en wel in een ontstellend tempo. We schakelen massaal over naar mobiel en deze trend wordt voorlopig niet gekeerd.

Google wil dat mensen op internet een optimale ervaring beleven. Lees, een zo goed mogelijke website bezoeken waarop zo gemakkelijk mogelijk gereageerd kan worden. Dus een site waarbij de knoppen niet te dicht bij elkaar zitten, en waar je de tekst goed kunt lezen zonder te scrollen.

Wat staat er in die 21 april mailtjes van Google?

Maar wat staat er dan in die hiervoor geschetste mailtjes? Welnu Google meldt dat is vastgesteld dat een deel van de betreffende website niet mobiel-vriendelijk (responsive) is. En dat vanaf 21 april de zoekresultaten van het betreffende domein zullen worden aangepast. En dat is geen prettige boodschap. Wie een site heeft die minder geschikt is voor mobiel wordt geconfronteerd met een teruggang in bezoekers, er wordt immers lager gescoord binnen Google.

De mailtjes zijn trouwens niets meer dan een voorbode, Google heeft aangekondigd dat niet alleen de sites waarvan de eigenaren bekend zijn minder boek zullen krijgen als ze niet mobiel vriendelijk zijn, maar ALLE sites die geïndexeerd zijn en de test niet doorstaan.

Inmiddels geeft Google ook elders meldingen: De mobielvriendelijkheid van uw site is nu medebepalend voor uw positie in de zoekresultaten van Google. Ook dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Is mijn site mobiel vriendelijk volgens Google?

Het is niet erg moeilijk om uit te vinden of uw site volgens Google mobiel vriendelijk is. Ook als u geen account bij Google Webmaster Tools heeft is er een website waar u snel kunt checken hoe uw domein ervoor staat. Deze online test van Google vindt U HIER. Voer in het venster het adres van uw domein in en klik op analyseren. U weet dan binnen een minuut of uw site mobielvriendelijk is volgens Google of niet.

Kijken of uw site responsive is in Webmaster Tools

google mf2Wie een account van een site in Google Webmatser Tools heeft, kan daarin nog beter zien hoe mobiel vriendelijk de betreffende website is. Google geeft op pagina niveau aan hoeveel problemen er zijn. Er is een speciale menuknop die historisch in beeld brengt hoeveel pagina’s er zijn met problemen voor wat betreft de mobiele weergave.

Het is daarbij de bedoeling dat u de rode lijn ziet dalen. Dat houdt in dat het aantal pagina’s met problemen voor wat betreft de mobiele weergave is verminderd. Houd er rekening mee dat, wanneer u uw site mobiel vriendelijk maakt, het nog steeds een tijd kan duren voordat alle problemen volgens deze grafiek verdwenen zijn. Google scant namelijk uw site in fases, en deze grafiek wordt slechts eenmaal per vier dagen aangepast.

Wanneer de daling eenmaal is ingezet, kunt u ervan uitgaan dat de lijn verder gestaag zal doordalen en dat er geen problemen zullen gaan ontstaan na de Google Mobile D-Day op 21 april.

Mobiel vriendelijk voor gevorderden Pagespeed Insights

google mf3Wie verder wil met het mobiel vriendelijk maken van een website kan gebruikmaken van nog een gratis tools van Google. Pagespeed Insights. Binnen deze module vertelt Google u precies wat u moet doen om uw site snel te maken op alle platforms. U geeft de URL van uw site in en krijgt dan vier scores twee voor mobiel en twee voor een desktop. De eerste score is steeds een snelheidsscore. Er wordt precies verteld wat u moet doen voor een snellere website.

De tweede score is die van de gebruikerservaring. Het kan zo zijn dat uw snelheidsscore ongeveer 90 is, maar de gebruikerservaring gewoon 100. En dat is natuurlijk de score waar we naar streven. Wat ook tekenend is in dit geval is het feit dat Google eerst de mobiele scores geeft en dan pas de desktopscores. De prioriteiten van het bedrijf zijn daarmee duidelijk.

Een WordPress of Joomla site mobiel vriendelijk maken

Verreweg de meeste sites draaien onder een Content MAnagement Systeem als WordPress of Joomla. Wat kunt u nu doen wanneer u een melding krijgt dat uw site niet mobiel vriendelijk is? Globaal gezien zijn er drie mogelijkheden.

  1. U kunt kijken of het mogelijk is om uw website met toevoeging van een component alsnog mobiel vriendelijk te maken zonder al teveel wijzigingen in de bestaande website aan te brengen.
  2. U kunt bekijken of u uw systeem intact laat maar wel omschakelt naar een grafisch sjabloon (theme in WordPress / Template in Joomla) dat wel mobiel vriendelijk is.
  3. Wanneer beide oplossingen niet mogelijk zijn, dient u uw site om te zetten naar een nieuwere versie van Joomla of WordPress die wel mobiel vriendelijk is.

Omschakelen van Joomla naar WordPress?

Wie een oude Joomla site heeft die nog draait onder de versie Joomla 1.0, heeft bij het overzetten naar een nieuwe Joomla een flinke klus. Vaak komt er erg veel handwerk kijken bij deze migratie. Het is in dat geval meestal handiger om de content en menu’s te importeren in een nieuwe WordPress site. Daarvoor zijn tools beschikbaar. Daarmee wordt aanzienlijk op de kosten bespaard. En wie nu nog sites onder Joomla 1.0 heeft draaien, is daar waarschijnlijk niet al te actief mee bezig… want dan waren die sites al jaren geleden omgezet.

Kunnen bij u helpen bij het mobiel vriendelijk maken van uw site?

Heeft u een site die mobiel vriendelijk gemaakt moet worden? Neem dan even contact met ons op. We bekijken graag even vrijblijvend voor u wat de mogelijkheden zijn.