Met Google page level ads meer inkomsten?

Page level ads zijn het nieuwe wapenfeit van Google bij het verhogen van advertentieinkomsten. Wie gebruik maakt van Google Adsense wordt de laatste jaren bijna altijd geconfronteerd met een daling van de inkomsten. Niet omdat het bezoek afneemt, maar omdat steeds meer mensen de site bezoeken met een mobiele telefoon. En bij een mobiele telefoon liggen de doorklik-ratio’s altijd een stuk lager dan bij een tablet of desktop. Google heeft onlangs een nieuw wapen in de strijd ‘vrijgegeven’. Page level ads zouden ervoor moeten zorgen dat de click-ratio’s weer op niveau komen, maar is dat ook zo?

Adsense

Wie voldoende bezoekers op zijn/haar sites heeft, kan met Google Adsense inkomsten genereren uit reclameklikken. Het systeem is niet moeilijk in te regelen, en Google zorgt voor de plaatsing van relevante advertenties op uw site. Wanneer bezoekers doorklikken, deelt u, de uitgever in de inkomsten. Adsense en Google zijn snel, efficiënt en betrouwbaar. Ook in Nederland en Vlaanderen zijn er diverse ‘uitgevers’die van de reclame-opbrengsten kunnen leven.

Wel is het zo dat uigevers in toenemende mate geconfronteerd worden met dalende opbrengsten. Dat komt door de ontsuitbare opmars van mobiele telefoons. Steeds meer mensen internetten via een mobiele telefoon. Wie op een telefoon een website bezoekt is minder snel geneigd om op een advertentie te klikken. Niet alleen Google, maar ook andere bedrijven zoals Facebook hebben daar problemen mee.

Wat niet mag bij Adsense

Wie Adsense inzet op een site is gebonden aan strikte regels. Zo mogen er niet onbeperkt advertenties geplaatst worden (er is een maximaal aantal advertentieblokken per pagina) en ook is het niet toegestaan om de advertenties te opvallend of zelfs irritant (intrusive) te maken. Het gaat erom dat de bezoeker aan de site een optimale gebruikerservaring ondervindt en niet gehinderd wordt door irritante popups en banners die het hele scherm van de telefoon in beslag nemen. Wie zondigt tegen de regels is over het algemeen snel klaar bij Google Adsense, er volgt meestal snel een ban.

Page level ads

Google maakte onlangs bekend om harder op te treden tegen uitgevers die schermvullende popups op telefoons laten zien in de jacht op meer doorklikken. Het wekte daarom verbazing dat tegenlijkertijd de ‘Page level ads’ hun intrede deden. Wie werd uitgenodigd kan deelnemen en de page level ads bij adsense activeren.

De uitgever plaatst vervolgens een code op de pagina van de site. Google ziet daarmee dat page level ads aan staan en injecteert, wanneer dat zin heeft een advertentie onderaan het scherm van de telefoon. Die advertentie blijft in beeld, ook als u naar beneden scrollt. De ‘gewone’ adsense advertenties blijven staan, page level ads hebben daar geen invloed op.

Doordat de advertentie in beeld blijft is de kans dat erop geklikt wordt groter. Wie een pagina verlaat wordt af en toe geconfronteerd met een ‘Vignet advertentie’ een pagina vullende advertentie die wordt weergegeven terwijl de volgende pagina geladen wordt en die gemakkelijk kan worden weggeklikt.

Resultaten page level ads

Er is Google veel aan gelegen om, in een markt waar het mobiele gebruik alleen nog maar verder zal toenemen, meer inkomsten uit advertentie-inkomsten op mobiele apparaten te genereren. En page level ads zouden daarbij kunnen helpen.

De eerste resultaten zijn nog niet bekend, uitgevers rapporteren stijgende klikraates, maar blijven ook melden dat de inkomsten van ‘reguliere’ advertenties op hun sites hoger zijn dan die van de page-level-ads’. Wij monitoren een aantal ‘eigen sites’en sites van cliënten waarop Adsense draait en gaan u op de hoogte houden van onze ervaringen van dit nieuwe Adsense instrument.