Maak een film met audio van je presentatie in Google Slides

Google Slides is de digitale tegenhanger van PowerPoint, waarmee je snel en gemakkelijk prachtige diapresentaties kunt maken en delen met je publiek. Maar wist je dat je met Google Slides, als je een Workspace abonnement hebt, ook eenvoudig je presentatie kunt opnemen, inclusief je stem en een miniatuurbeeld van jou als spreker?

Dit is fantastisch nieuws, want het betekent dat je geen extra betaalde plugins meer nodig hebt om dit te regelen. Hoewel er al programma’s zijn die dit voor je kunnen doen, hebben ze vaak beperkingen qua beeldkwaliteit, opnamelengte of zijn ze prijzig. Met deze toevoeging kunnen Workspace klanten nu direct aan de slag zonder extra kosten.

Wat zijn de voordelen van het opnemen van een Powerpoint- of Slides-presentatie ten opzichte van het delen van je scherm tijdens een online vergadering?

Hoewel online vergaderen steeds gebruikelijker wordt, kan het delen van je scherm tijdens een presentatie soms inefficiënt zijn. Vaak gebeurt dit ad hoc, waardoor vragen van andere deelnemers of tijdsbeperkingen je presentatie kunnen verstoren. Bovendien krijgt je publiek je verhaal slechts één keer te horen en wordt het direct daarna gevraagd om feedback te geven.

In een diapresentatie is de inhoud meestal goed doordacht en gestructureerd, waardoor het toevoegen van je stem en een miniatuurafbeelding van jezelf een effectieve film creëert die je boodschap beter overbrengt. Deze film is niet langer dan nodig, bevat minder afleiding en kan indien gewenst meerdere keren worden bekeken.

Het is geen toeval dat grote educatieve platforms zoals Teachable, Udemy en opleidingsinstituten van Google en Microsoft intensief gebruik maken van presentaties met ondersteunende uitleg. Het is dus tijd om aan de slag te gaan!

Hoe neem je een presentatie op in Google Slides?

Ga naar slides.google.com en open een presentatie of maak een nieuwe

Als u een Workspace account heeft, dan zit u rechtsboven in de menubalk een opnameknop. (Rec 1) Klik daarop en start een nieuwe opname.

Nadat u op ‘Nieuwe videio opnemen’ heeft geklikt, komt u in onderstaand scherm terecht…

U ziet (grote rode pijl) een opnameknop en bij de kleine rode pijl een bladerknop. In het voorbeeld hierboven ziet u rechtsonder een (geblurde) miniatuurafbeelding vanaf uw webcam.

U klikt op de grote rode opnameknop en begintte praten. De dia wordt samen met uw stem en minatuur opgenomen. Kijkers zien alleen de presentatie en uw miniatuur. Ze zien niet uw bladerknop en andere knoppen die u nodig heeft voor het maken van de film.

Als u klaar bent bij de laatste dia, dan klikt u nogmaals op de opnameknop. Uw film wordt nu weggeschreven naar uw Google Drive in een speciale map. Van daaruit kunt u de film delen met anderen, of starten tijdens een Google Meet sessie.

Neem de proef op de som. Het opnemen van presentaties met audio is wat ons betreft een geweldige toevoeging aan Google Slides. U vindt onderstaand nog een film met een voorbeeld (Engelstalig).