Foto’s online verkleinen

Foto’s verkleinen is niet altijd even eenvoudig. Foto’s komen te groot en niet geoptimaliseerd uit de camera. Dat is begrijpelijk, maar soms ook vervelend. De foto’s moeten eerst bewerkt worden voordat er iets mee gedaan kan worden.

Het beste programma is en blijft Photoshop, maar dat brengt ook een probleem met zich mee. Photoshop vergt een investering (voor de grote versie zelfs een forse investering) en is niet eenvoudig in het gebruik. Er zijn echter ook online tools die je helpen bij het verbeteren en je foto’s verkleinen. Onderstaand een beschrijving over het op maat zetten van foto’s met webresizer. Een gratis programma dat goed bruikbaar is.

Je vindt allereerst een recente versie van webresizer als je HIER klikt.

Ik ga er daarbij vanuit dat je de foto’s voor op je site 300 pixels breed wilt maken. Dit is een gangbare maat voor de meeste sites en een formaat dat het goed doet op mobiele telefoons. Vanaf hier handel je als volgt;

  1. Klik op bestand kiezen en selecteer een foto op je PC
  2. Klik op openen je komt nu terug op de pagina
  3. Klik op upload foto en wacht totdat je rechts de originele en links de geoptimaliseerde afbeelding ziet.
  4. Zet de fotokwaliteit op 50 (is voldoende)
  5. Zet ‘nieuwe formaat’ op 300 en zorg dat breedte is aangevinkt (het kan zijn dat dit er al staat)
  6. Zet verscherpen op een waarde tussen de 50 en 100, je ziet de geoptimaliseerde foto veranderen
  7. Klik op wijzigen
  8. Zet de waarde onder bij kader op 1 als je een net randje om je foto wilt
  9. Klik op wijzigen
  10. Klik op ‘ download dit foto’ (ja ik weet het, maar zo staat het er nu eenmaal)

De foto wordt verkleind en geoptimaliseerd naar je pc gestuurd. Meestal komt die terecht in je map downloads. Vanaf hier kun je de verkleinde foto in een webpagina plakken. Hoe dat werkt hangt af van de joomla versie die je gebruikt. U vindt HIER een uitleg over het uploaden en plaatsen van berichten op een joomla site.