Ozzio Gallery: Google fotoalbums koppelen in Joomla

Sinds Google een verandering doorvoerde van Picasa naar Google Photos is het een stuk moeilijker geworden om fotoalbums te koppelen in een Joomla site. Nieuwe albums die worden aangemaakt worden niet meer weergegeven. Met Ozzio Gallery kunt u dit probleem omzeilen en heeft u als vanouds weer toegang tot uw afbeeldingen bij Google.

Fotoalbums koppelen op uw website

Het werkte zo mooi, héél veel foto’s klaarzetten in een fotoalbum in Picasa en dan dat album koppelen op je website in een iframe. Welhaast onbeperkte opslagruimte en de foto’s worden snel en goed geladen. Er hoefden geen prijzige plugins geïnstalleerd te worden om het in Joomla allemaal te laten werken en het zag er over het algemeen proma uit.

Het is op zichzelf wel te begrijpen dat Google met deze werkwijze niet onverdeeld gelukkig is. Google haalt een deel van haar inkomsten uit reclame die naast de foto’s staat. En die werd niet meegenomen in het iframe. Dus eigenlijk had Google wel de lasten maar niet de lusten van uw eindeloze reisverslagen.

En het feit dat u in principe een onbeperkte opslag had voor uw foto’s, maakte het er al niet veel beter op. Albums met meer dan 1000 afbeeldingen werden meer regel dan uitzondering.

Dus voor insiders was het geen verrassing dat Google hieraan een einde maakte. Van de ene op de andere dag konden nieuwe albums niet meer gedeeld worden in een Joomla site. En dat leverde hier en daar de nodige problemen op.

Phoca Gallery

U heeft als Joomla gebruiker een aantal mogelijkheden om het probleem op te lossen. U kunt allereerst natuurlijk gewoon uitwijken naar een component dat de foto’s op uw eigen webserver opslaat. De meest gebruikte Joomla component hiervoor is Phoca Gallery, het is snel, stabiel en doet wat het belooft.

Ozzio Gallery

U kunt ook gebruikmaken van Ozzio Gallery. Bij het inregelen niet de eenvoudigste component (ondanks de duidelijke uitleg). Veel mensen raken het spoor bijster tijdens de installatie. Maar als u de procedure op uw website en bij Google correct doorlopen heeft, dan worden uw albums correct en mobiel-vriendelijk weergegeven.

De gratis versie van Ozzio Gallery

Er is eigenlijk maar één beperking. De ‘gratis’ variant van het pakket geeft slechts 30 foto’s per album weer en negeert de overige foto’s. Misschien niet zo handig, maar dat gezegd hebbende is een album met 30 van de mooiste foto’s erin vaak een stuk interessanter dan een album met 200 (waarvan minstens 150 overbodige) afbeeldingen of niet dan?

De betaalde versie van Ozzio Gallery

Wanneer u de gratis versie van Ozzio Gallery heeft geïnstalleerd en er tevreden over bent, kunt u voor een paar tientjes upgraden naar de betaalversie met meer faciliteiten. Ook de 30-afbeeldingen-per-album-beperking vervalt en uw gehele Google Photo collectie komt in principe beschikbaar.

Hulp nodig?

Wanneer u moeite heeft met het installeren of koppelen van Ozzio Gallery of een ander Joomla component dan kunnen wij u daarbij ondersteunen. Doorgaans is een en ander voor een paar tientjes up en running. Neem wanneer u daarvoor belangstelling hebt even contact met ons op via het contactformulier.